Sman Business Value Blog

‘Wouter bedankt…’

Wie maakte er winst op ING’s Alt-A hypotheken? In januari 2009 nam de Staat een pakket Amerikaanse ‘Alt-A hypotheken’ over van de kwakkelende ING bank. Enkele maanden geleden werd de laatste tranche hiervan verkocht. Een mooi moment om de balans op te maken, toch?

Indertijd was het een gewaagde beslissing: De Staat betaalde €22,4 miljard voor een portefeuille waarvan de boek- en marktwaarde op dat moment slechts €15,2 miljard bedroeg. Het geld voor deze aankoop werd door de Staat geleend van ING zelf. Op de dag van de bekendmaking van de steun, liep de beurskoers van ING met maar liefst 20% op. Een toename van de marktkapitalisatie met ca. €5,5 miljard, ofwel een winst voor de ING-aandeelhouders ter grootte van de boekwinst. De vraag is wie hier eigenlijk gesteund moesten worden: ING of haar aandeelhouders?

Inmiddels weten we dat de steunoperatie is afgerond met een positief saldo voor de Staat van €1,4 miljard. Moeten we nu concluderen dat de Staat slimmer geweest is dan de markt? Met de wijsheid van nu weten we dat de Amerikaanse overheid succesvol geweest is in het herstellen van haar huizenmarkt en dat hypotheekgiganten als Fannie Mae en Freddie Mac niet zijn omgevallen. En we weten dat sinds 2009 de rente verder is gedaald waardoor vastrentende vorderingen in waarde zijn gestegen.

Als we de netto opbrengsten relateren aan het van moment tot moment nog uitstaande bedrag, dan is er een rendement gerealiseerd van circa 2,9%. Niet echt een beleggingsresultaat waarvoor je als Staat met geleend geld in Amerikaanse ‘rommelhypotheken’ wilt investeren. En ook niet echt een rendement waarvoor de Tweede Kamer op de banken moet klimmen om te scanderen ‘Wouter bedankt, Wouter bedankt, …’.

Maar goed, het heet niet voor niets ‘staatssteun’. Dat mag wat kosten. En als je er dan per saldo nog winst aan overhoudt ook, dan mag je van …. spreken.
Arjen Sparrius

Geschreven door Arjen Sparrius

Indien u meer informatie wilt over dit onderwerp, kunt u contact opnemen met Arjen Sparrius. Hij is bereikbaar via e-mail en +31 (0)20 3338630.

Arjen Sparrius (1962) studeerde bedrijfskunde aan de Technische Universiteit Eindhoven. In 2005 werd hij Register Valuator. Als partner bij Sman Business Value is hij regelmatig betrokken bij waarderingsvraagstukken en bedrijfsovernames.
Meer over Arjen Sparrius >