Nederlandse stichting en zorgverzekeraars stellen Bayer aansprakelijk voor schade door sterilisatieproduct Essure

De Stichting Essure Claims klaagt farmaceutisch concern Bayer aan namens een grote groep gedupeerde vrouwen. Daarnaast stellen ook grote Nederlandse zorgverzekeraars Bayer aansprakelijk.

De Stichting Essure Claims en de zorgverzekeraars houden Bayer verantwoordelijk voor de gevolgen van de productie en distributie van sterilisatieproduct Essure, dat alleen al in Nederland bij circa 30.000 vrouwen is geïmplanteerd. Essure, dat werd aangeprezen als een veilig product, heeft bij velen van hen geleid tot ernstige bijwerkingen en letsel.

Guido Rooijackers, partner bij Sman Business Value, is vanuit zijn financiële expertise bij schadekwesties, als bestuurslid verbonden aan de Stichting. De Stichting en de zorgverzekeraars worden juridisch vertegenwoordigd door advocatenkantoor Lemstra Van der Korst en gesteund door het internationale advocatenkantoor PGMBM. De claim volgt op Bayer’s aankondiging in augustus 2020 van een massaschikking van $1,6 miljard, waarmee Essure-claims van meer dan 30.000 vrouwen in de Verenigde Staten zijn gecompenseerd.

Ernstige bijwerkingen

Essure is een permanent anticonceptieproduct van metalen en plastic dat niet-operatief werd ingebracht in de eileiders, om die middels een ontstekingsreactie af te sluiten. Het product is na aanhoudende klachten over de schadelijke bijwerkingen in juli 2017 van de Nederlandse markt gehaald door Bayer, naar eigen zeggen wegens teruglopende verkoop. Bekende bijwerkingen en lichamelijke klachten die in verband worden gebracht met Essure zijn onder andere: doorboring van de eileiders, baarmoeder en andere organen; bloedingen; chronische pijn; allergieën en auto-immuunziekten; depressie, vermoeidheid en concentratieverlies.

Gedupeerden

Naar schatting 3.000 Nederlandse vrouwen hebben daarom het product operatief laten verwijderen, waarbij tevens de eileiders en in veel gevallen zelfs ook de baarmoeder en eierstokken moesten worden verwijderd. De Nederlandse zorgverzekeraars die hiervan de kosten moeten dragen, waaronder CZ en VGZ, willen die verhalen op Bayer. De farmaceut heeft volgens hen een ondeugdelijk product geleverd waardoor de gezondheid van hun verzekerden is geschaad. Tot nu toe hebben meer dan 1.700 vrouwen die de nadelige gevolgen van de Essure-methode hebben ondervonden zich gemeld bij de Stichting Essure Claims, maar het aantal gedupeerden is veel groter.

De Stichting Essure Claims houdt Bayer, de producent en distributeur van Essure, verantwoordelijk voor de gevolgen van Essure voor de vrouwen. De concrete klacht van de zorgverzekeraars betreft de door hen vergoede kosten voor de behandelingen en verwijderingsoperaties die de vrouwen hebben moeten ondergaan.

Meer informatie over de Stichting Essure Claims is te vinden via www.essureleed.nl.




Guido Rooijackers

Geschreven door Guido Rooijackers

Indien u meer informatie wilt over dit onderwerp, kunt u contact opnemen met Guido Rooijackers. Hij is bereikbaar via e-mail en +31 (0)20 3338630.

Guido Rooijackers (1970) is financiële bedrijfseconoom, register controller en register valuator. Guido Rooijackers treedt veelvuldig op als (gerechtelijk) deskundige op het gebied van ondernemingswaardering en economische schadebepaling, onder andere voor de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam.
Meer over Guido Rooijackers >