Een succesvol afgeronde transactie: verkoop United Care Products

Recentelijk hebben wij op succesvolle wijze de verkoop van de United Care Products groep kunnen afronden. Wij werkten in opdracht van de groep verkopende aandeelhouders. De verkoop ging om 100% van de aandelen van de betreffende vennootschappen.

Koper was de Direct Healthcare Group, een door private equity fonds ArchiMed ondersteunde onderneming uit het Verenigd Koninkrijk. De acquisitie kan als strategische aankoop getypeerd worden. De overname van United Care is voor Direct Healthcare Group de meest recente in een reeks van 6 acquisities in de afgelopen 12 maanden. De overname van United Care volgt op de acquisitie van het Zweedse GATE Rehab Development, het Scandinavische en Nederlandse Handicare Patient Handling Europe, de Finse specialist op het gebied van decubituspreventie Carital en de in Engeland gevestigde Talley Group Ltd.

United Care Products BV, gevestigd in Groningen, is een gespecialiseerd Nederlands bedrijf met meer dan 25 jaar ervaring op het gebied van de ontwikkeling en productie van transferhulpmiddelen. Deze hulpmiddelen, zoals mobiele liften en sta-hulpen, zorgen voor veilige transfers voor patiënten en overige zorgbehoevenden. De onderneming assembleert haar producten in Nederland, en heeft een eigen installatie- en serviceorganisatie. De verkoop vindt plaats rechtstreeks aan grote afnemers zoals verzorgingsinstellingen en ziekenhuizen in Nederland, alsook indirect via dealers in binnen- en buitenland.

Binnen de nieuwe groep krijgt United Care de ruimte en steun zich verder te focussen op R&D, het ontwikkelen van productiecapaciteit en het leveren van service aan haar klanten. Binnen de European Medical Devices Regulation die vanaf mei 2021 van toepassing wordt, worden de rol en verantwoordelijkheid van fabrikanten, installateurs en distributeurs aangescherpt. Als onderdeel van de nieuwe groep is United Care nu nog beter gepositioneerd voor deze ontwikkelingen.

Onze rol als corporate finance adviseur van de verkopers begon met het maken van een waardering en het beoordelen van de verkoopgereedheid van de onderneming. Na het zetten van een aantal voorbereidende stappen is de transactie met Direct Healthcare Group betrekkelijk vlot tot stand gekomen. Aan deze transactie werkten mee Ploum Advocaten aan de zijde van verkoper, en Houthoff Advocaten en PWC Deals aan de zijde van de koper. Wij feliciteren Direct Healthcare Group met deze interessante acquisitie en wensen United Care veel succes in de nieuwe organisatie.
Arjen Sparrius

Geschreven door Arjen Sparrius

Indien u meer informatie wilt over dit onderwerp, kunt u contact opnemen met Arjen Sparrius. Hij is bereikbaar via e-mail en +31 (0)20 3338630.

Arjen Sparrius (1962) studeerde bedrijfskunde aan de Technische Universiteit Eindhoven. In 2005 werd hij Register Valuator. Als partner bij Sman Business Value is hij regelmatig betrokken bij waarderingsvraagstukken en bedrijfsovernames.
Meer over Arjen Sparrius >