Sman Business Value Blog

W&I-verzekeringen

In de transactiepraktijk zien we in toenemende mate dat garanties en vrijwaringen worden verzekerd middels een zogenoemde W&I (warranty and indemnity) verzekering. Er worden vaker polissen afgesloten, er is een toenemend aantal verzekeraars actief, en de kosten van een polis dalen. Kennelijk voorziet de W&I-verzekering in een vraag. Wat drijft deze ontwikkeling?

Garanties, vrijwaringen en de W&I-verzekering

Een essentieel aspect van iedere M&A (mergers and acquisitions) transactie is de risico-allocatie tussen verkoper en koper. De koper wil in het algemeen de door verkoper verstrekte garanties en vrijwaringen zo breed mogelijk opnemen in de koopovereenkomst. De verkoper daarentegen zal proberen de reikwijdte van de garanties te beperken om de kans op een claim en de eventuele financiële gevolgen daarvan zo klein mogelijk te houden. Een W&I-verzekering biedt uitkomst.

Wat doet de W&I-verzekering?

De W&I-polis biedt dekking voor schade en kosten in verband met een inbreuk op door de verkoper verstrekte garanties. Ook de algemene fiscale vrijwaringen vallen onder de dekking. De risico’s worden hierbij ondergebracht bij een derde partij, de verzekeraar.

Er zijn doorgaans ook uitsluitingen op de verzekering. Specifieke vrijwaringen, die het gevolg zijn van disclosures of uit het due diligence-proces bovengekomen zaken, zijn niet verzekerd. Ook opzet, fraude, boetes, en doorgaans ook milieugerelateerde risico’s, vallen onder de uitsluitingen van de polis, evenals de zogenaamde forward looking statements.

De kosten van een W&I-verzekering

Een W&I-verzekeringspolis kent een maximale dekking en een eigen risico. De verzekeringspremie is onder meer van deze parameters afhankelijk. Niet ongebruikelijk is een dekking tot 10% á 30% van de transactiewaarde, tegen een premie van een 1 á 1,5% van de verzekerde som. Denk bijvoorbeeld aan een ondernemingswaarde van € 40 miljoen, met een cap op garanties en fiscale vrijwaringen van € 10 miljoen, dus een verzekerde som van maximaal € 10 miljoen, waarvoor een premie betaald wordt van € 100.000 á € 150.000.

Daar de koper de begunstigde is van de polis, zien we doorgaans dat ook de verzekering door de koper gecontracteerd wordt. Dat het de koper is die de polis afsluit is temeer voor de hand liggend daar de verzekeraar eisen zal stellen ten aanzien van het due diligence-proces, en bijtijds inzage wil hebben in de bevindingen uit de due diligence.

De W&I-verzekering in een M&A-proces

Naast een discussie over de inhoud van de garanties, ontstaat tussen de koper en verkoper vaak een onderhandeling over te stellen zekerheden. Niet ongebruikelijk is dat een verkoper een bankgarantie stelt, of een bedrag in escrow plaatst. Echter, zolang de verkoper zekerheden moet stellen, kan de opbrengst van de verkoop nog niet volledig worden verdeeld of geherinvesteerd. Met name private equity-investeerders zijn daar gevoelig voor. Als de verkoopopbrengst niet direct kan worden vrijgemaakt, kan een verstrekte garantie het ROI-rendement van een fonds aanzienlijk verlagen.

Ook als koper heeft private equity vaak voorkeur voor een verzekering, althans wanneer de verkoper of diens managementteam mee investeert in de koopholding. Een verzekering van risico’s vermijdt strijdige belangen tussen het investerende fonds en de herinvesterende verkopers die immers mede verstrekker zijn van de verleende garanties.




Arjen Sparrius

Geschreven door Arjen Sparrius

Indien u meer informatie wilt over dit onderwerp, kunt u contact opnemen met Arjen Sparrius. Hij is bereikbaar via e-mail en +31 (0)20 3338630.

Arjen Sparrius (1962) studeerde bedrijfskunde aan de Technische Universiteit Eindhoven. In 2005 werd hij Register Valuator. Als partner bij Sman Business Value is hij regelmatig betrokken bij waarderingsvraagstukken en bedrijfsovernames.
Meer over Arjen Sparrius >