Sman Business Value Blog

De risicovrije rentevoet: bestaat die wel?

Voor de bepaling van de risicovrije rentevoet in een ondernemingswaardering wordt doorgaans uitgegaan van het effectieve rendement op langjarige staatsobligaties. Maar hoe risicovrij is risicovrij? Onderstaande grafiek geeft een historisch overzicht van het percentage defaults op overheidsschulden, met een uitgesplitsing naar ontwikkelde landen.

chart of the day, sovereign debt default, jan 2011

De afgelopen jaren zijn we gevrijwaard gebleven van defaults in ontwikkelde landen. In een iets verder verleden waren er defaults van Argentinie (2001) en Rusland (1998). Recentelijk echter zijn de creditratings voor diverse landen in de Eurozone negatief bijgesteld. Zie onderstaand overzicht (Reuters, december 2011) voor de actuele stand.
Guido Rooijackers

Geschreven door Guido Rooijackers

Indien u meer informatie wilt over dit onderwerp, kunt u contact opnemen met Guido Rooijackers. Hij is bereikbaar via e-mail en +31 (0)20 3338630.

Guido Rooijackers (1970) is financiële bedrijfseconoom, register controller en register valuator. Guido Rooijackers treedt veelvuldig op als (gerechtelijk) deskundige op het gebied van ondernemingswaardering en economische schadebepaling, onder andere voor de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam.
Meer over Guido Rooijackers >