Sman Business Value Blog

Een succesvol afgeronde transactie

Recentelijk hebben wij op succesvolle wijze de verkoop van Lely Center Zuidwolde kunnen afronden.

Lely Center Zuidwolde is een van de 6 dealerbedrijven van Lely Melkrobots en andere oplossingen voor het voeren, melken en verzorgen van koeien. Het dealerbedrijf is in haar regio verantwoordelijk voor de advisering en verkoop van de producten, voor de installatie ervan en het onderhoud, en voor de levering van een uitgebreid assortiment aan reserveonderdelen en consumables. Het Lely Center Zuidwolde telt 55 medewerkers.

Wij werkten in deze transactie voor de Synerlogic-groep. Synerlogic had gedurende vele jaren een joint venture met Lely. Nadat deze samenwerking was ontbonden, ontstond voor Synerlogic het moment om afscheid van het Lely Center te nemen.

De transactie is een zogenoemde management-buy-out geworden. De directeur van de onderneming was al 6 jaar betrokken bij de zaak, en bleek bij uitstek degene te zijn die de capaciteiten had om het Lely Center voort te zetten. Hij kreeg dan ook het volledige vertrouwen van Lely Nederland, van wie Lely Center Zuidwolde een franchisenemer is.

Management-buy-outs onderscheiden zich op een aantal vlakken van de meer gangbare verkooptransacties. Essentieel is dat in een vrij vroeg stadium het vertrouwen ontstaat dat een transactie mogelijk is op een voor alle betrokkenen acceptabele wijze. Een goede manager is niet altijd iemand met het ondernemerschap en de ambitie om ook eigenaar van de zaak te worden.

Bovendien is de koper in een management-buy-out doorgaans iemand die niet eerder een onderneming heeft overgenomen. Een dergelijke proces vergt dan ook goede adviseurs, over en weer.




Arjen Sparrius

Geschreven door Arjen Sparrius

Indien u meer informatie wilt over dit onderwerp, kunt u contact opnemen met Arjen Sparrius. Hij is bereikbaar via e-mail en +31 (0)20 3338630.

Arjen Sparrius (1962) studeerde bedrijfskunde aan de Technische Universiteit Eindhoven. In 2005 werd hij Register Valuator. Als partner bij Sman Business Value is hij regelmatig betrokken bij waarderingsvraagstukken en bedrijfsovernames.
Meer over Arjen Sparrius >