Een management buy-out (MBO) is een vorm van overname waarbij een bedrijf of businessunit wordt uitgekocht door het zittende management. Deze vorm van bedrijfsoverdracht vergt de nodige stuurmanskunst. De relatie tussen overnemer(s) en de verkopende aandeelhouder moet juist in dit type bedrijfsoverdracht gedurende langere tijd goed blijven. Waar dit niet lukt, zien we het stuklopen van de verstandhoudingen veelvuldig als oorzaak van het mislukken van de beoogde transactie. Vaak heeft dit forse schade tot gevolg. De managers die hadden willen toetreden of uitkopen zijn hun ambities kwijt, en in veel gevallen ook veel tijd en geld armer. De aandeelhouders die zo hun opvolging hadden willen regelen, zijn een illusie armer en zullen opnieuw moeten beginnen. En in veel gevallen eindigt ook de arbeidsrelatie met de meest senior manager die de MBO overwoog.

Deze bijzondere aspecten maken een MBO complexer dan de “gewone” koop of verkoop van een onderneming. En dan hebben we het nog niet over de in dergelijke deals vaak ook complexere transactiefinanciering. Reden temeer u goed te laten adviseren.

Wij kunnen u helpen met het business plan, de waardering, de financiering en/of met de coördinatie van de deal. Wij hebben ervaring opgedaan in zowel meerdere succesvolle MBO’s en MBI’s, als in verschillende niet succesvolle pogingen. Wij zijn daardoor goed in staat u door een dergelijk traject te loodsen.

Indien u zich oriënteert op een management buy-out, als verkoper of als beoogd aandeelhouder, willen wij graag tijd vrijmaken voor een oriënterend kennismakingsgesprek.