Verkoop AVH Dairy Trade

Sman Business Value / Bedrijfsoverdracht  / Referenties / Verkoop AVH Dairy Trade

Transactie: Verkoop AVH Dairy Trade aan Emmi
Bedrijf: AVH Dairy Trade, internationaal handelsbedrijf in zuivelproducten op basis van geiten- en schapenmelk
Markt: Europese Unie, de Verenigde Staten en Azië
Begeleid door: Guido Rooijackers en Peter Hoiting, Sman Business Value

Het Zwitserse zuivelconcern Emmi heeft per 1 januari 2013 een 70% belang genomen in AVH Dairy Trade B.V., een vooraanstaand internationaal handelsbedrijf in zuivelproducten op basis van geiten- en schapenmelk. AVH Dairy Trade, gevestigd in Bergen in Noord-Holland, levert kaas, melkpoeder en eiwitconcentraten aan afnemers in de Europese Unie, de Verenigde Staten en Azië. Daarnaast omvat het productportfolio bioproducten uit koemelk. De omzet van AVH Dairy Trade B.V. bedroeg in 2012 rond €16,5 miljoen.
AVH Dairy Trade zet zich in voor een betere valorisatie van geitenmelk en schapenmelk. Zij heeft daarbij de rol van matchmaker en marketmaker. Met haar internationale netwerk kan zij succesvolle contacten leggen. Eén van de succesvolle innovaties betreft de marktontwikkeling voor zogenaamde zoete geitenwei. Zoete wei is een restproduct bij de productie van harde kaas en bevat waardevolle voedingsstoffen, zoals mineralen en proteïne. In de koezuivelindustrie is wei een waardevol product: het wordt onder meer gebruikt voor babyvoeding en sportdranken. De afzetmarkt voor geitenweiconcentraat is nog gering, echter veelbelovend. In 2007 is AVH Dairy Trade gestart met het onderzoek naar de productie- en marktmogelijkheden en heeft zij partijen bij elkaar gebracht. De eerste testproducties en leveringen waren medio 2009 een feit. Vanaf 2010 is geitenweiconcentraat commercieel beschikbaar, echter in kleine volumes. In de loop van 2011 is de productie gegroeid. AVH Diary Trade is met meerdere partijen in gesprek om deze productie op te bouwen.
Voor Emmi betekent de acquisitie een versterking in een internationaal sterk groeiende nichemarkt voor geiten- en schapenmelkproducten. Emmi is de grootste Zwitserse melkverwerker, één van de meest innovatieve premium zuivelmaatschappijen in Europa en een wereldwijd befaamd specialist voor Zwitserse kaas. In de thuismarkt produceert en verhandelt het bedrijf een complete scala aan zuivelproducten en verse producten evenals Zwitserse kaas. Buiten Zwitserland concentreert Emmi zich op merkconcepten en specialiteiten op de Europese en Noord-Amerikaanse markt. De voornaamste focus binnen versproducten ligt op lifestyle-, gemak- en gezondheidsproducten. In de kaaswereld positioneert Emmi zich als het wereldwijd leidende bedrijf voor Zwitserse kaas. Primair komen de klanten van Emmi uit de retail, de foodservice en de voedselindustrie. Het bedrijf behaalde in 2011 een netto omzet van €2,2 miljard en heeft wereldwijd meer dan 3.800 mensen in dienst.
Sman Register Valuators is opgetreden als adviseur van de verkoper en is leidend geweest bij de samenstelling van de verkoopdocumentatie en waardebepaling. In een multidisciplinair team met de cliënt en diens adviseurs hebben wij voorts de verkooponderhandelingen, het due diligence onderzoek en de opstelling van de diverse overeenkomsten begeleid. Een pragmatische aanpak staat daarbij voorop. Onze werkzaamheden en rapportage zijn in nauw overleg met opdrachtgever bepaald.