Transactie: management buy-out Eurotechniek
Bedrijf: Eurotechniek, gespecialiseerd in stampen en spuitgieten, zowel engineering, de gereedschappen (stempels en matrijzen) en de uiteindelijke productie van onderdelen.
Eigenaar/directeur: Roland Sniekers (42)
Aantal medewerkers: 35 fte
Breed klantenbestand: Hi-Tech equipment bouwers, Medical, Automotive, Consumer Electronics.
Markt: Vooral Nederland, België en Duitsland (in totaal zo”n 90 procent), de rest Europa en daarbuiten.
Begeleid door: Arjen Sparrius, Sman Business Value
Roland Sniekers nam drie jaar geleden middels een management buy-out (MBO) Euro-Techniek over. Dat Veldhovense bedrijf is gespecialiseerd in stampen, spuitgieten en gereedschappen. Het aan-/verkoopproces was geen emotioneel traject, blikt Sniekers terug. “De eigenaar had al afstand genomen van de dagelijkse praktijk genomen. Daar was hij wegens zijn gezondheid toe gedwongen.”
Hoe bent u bij Euro-Techniek terechtgekomen?
“Ik kende het bedrijf van toen ik zelf nog klant was, ik had er in de loop der jaren diverse gereedschappen gekocht. In 2005 hoorde ik dat de oprichter, de heer Nuiver, een opvolger zocht. Hij was eind zestig, had problemen met zijn gezondheid gehad en zijn zoon wilde het bedrijf niet overnemen. Ik heb altijd in stamp- en spuitgietindustrie gewerkt en wilde “ooit” een eigen bedrijf. Dus gingen we in gesprek. We maakten een goede afspraak: ik zou een in loondienst beginnen. Bij gebleken geschiktheid ” in de ogen van de oud-eigenaar ” en bij blijvende interesse van mijn kant zou ik het bedrijf over kunnen nemen.”
Hoe verliep het verkooptraject?
“Na een goed half jaar was het zover. We hebben elkaar in de ogen gekeken en besloten te gaan onderhandelen over de uiteindelijke overname. De belangrijkste drijfveer van de toenmalige eigenaar was dat zijn bedrijf ” zijn kindje ” zou blijven bestaan. Daarnaast vond hij het belangrijk dat zijn medewerkers een goede toekomst zouden hebben. Natuurlijk had hij ook op het financiële vlak een bepaalde verwachting. Door dat eerste halfjaar wisten we wat aan elkaar hadden en we vertrouwden elkaar. Het vertrouwen bleek uit het feit dat hij me het geld heeft geleend om het bedrijf te kunnen kopen, uiteraard tegen rente. Ik betaal hem terug uit de winst van het bedrijf. Verder is de oud-eigenaar niet meer zakelijk bij Euro-Techniek betrokken. Zo nu en dan komt hij langs om een praatje te maken en laatst nog ging hij mee om naar een nieuwe machine te kijken.”
Hebt u hulp ingeroepen bij de Management buy-out?
“Ik heb een deel zelf gedaan, voor de waardering en het business plan heb ik de hulp van een Register Valuator ingeroepen. Dat was met het oog op het loven en bieden, maar zijn betrokkenheid beperkte zich niet tot cijfers. De aankoop van een bedrijf is niet alleen een rekensom. Ik wilde het voor zover mogelijk zelf oppakken en voor de rest een specialist inhuren. Mijn beweegreden: ik ben verantwoordelijk voor wat ik doe en wil niet teveel op anderen vertrouwen. Ik wil zelf in charge blijven. Daarbij vind ik wel dat je specialisten in moet huren voor klussen die je niet zelf kunt, of die door een specialist veel sneller gedaan kunnen worden. Die hulp heeft me wel wat gekost, maar leverde uiteindelijk een flinke tijdsbesparing op. Dat bespaarde me weer geld.”
Wat zijn de plannen voor de toekomst?
“Verdergaan met wat we doen en dat goed doen. Daar verwacht ik nog steeds groei mee te bewerkstelligen. Mijn plan is vooral uit te breiden in Duitsland. De recessie verstoort de opgaande lijn enigszins, maar we moeten gewoon door deze crisis heen. Er is om de zoveel jaar een crisis en er zullen er nog wel meer volgen. Gelukkig is Euro-Techniek niet teveel afhankelijk van één klant of sector.”